Elismerések, díjak

Falumegújítási díj (2013)

2014. április 24-25-én Újszilváson (Pest megye) került sor a belügyminiszter és a vidékfejlesztési minisztérium által 5. alkalommal kiírt „Magyarországi Falumegújítási Díj” díjkiosztó ünnepségére falumegújítási konferencia keretében. Immár hagyományos, hogy nem a főváros, hanem az előző kiírás nyertese adhat otthont ennek a rendezvénynek.
Április 24-én alapvetően Újszilvás község mutatkozott be falubejárás és beszélgetés keretében, helyi ízekkel is megismertetve a résztvevőket.
Április 25-e, a tényleges díjátadó napja. Minden díjazott település saját standot rendezett be, ahol poszterekkel, kiadványokkal, népművészeti alkotásokkal, helyi termékekkel stb. keltette jó hírét saját falujának. Köszöntők és rövid szakmai előadások mellett, nagy hangsúlyt kap a díjazott települések eredményeinek vetítésekkel színesített bemutatkozása, tapasztalataik átadása.

 

Klímasztár díj (2013)

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrásának támogatásával a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 2011 után idén másodszor hirdette meg KlímaSztár felhívását, melyen az Európai Klímaszövetség mintája nyomán a legjobb megvalósított helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket díjazta.
A felhívásra tizennégy település pályázott, melyből a zsűri négy település – Derekegyház, Óbuda-Békásmegyer, Pitvaros és Szeged – pályamunkáját díjazta.
A 4 településen az éghajlatvédelemhez kapcsolódó komplex tevékenységek valósultak meg: Derekegyház – faluközpontjának revitalizációja: zöldfelület bővítéssel, esővíz hasznosítással és energiatakarékos közvilágítással; környezetkímélő szennyvízkezelés fejlesztése; tömegközlekedés fejlesztése akadálymentesített megállókkal; közösségi kisbusz beszerzése; kerékpárút fejlesztés; napelemes közvilágítás kialakítása; megújuló energiaforrások helyi hasznosítása – napelemes, komplex biomassza rendszer, energiaültetvény, fafeldolgozás és -hasznosítás a helyi közintézményekben.

 

Európai Klímasztár díj (2014)

A 2014. október 2-án az alsó-ausztriai Perchtoldsdorfban megrendezett Európai Klímasztár díjátadó gálán 8 európai országból 17 települést díjaztak. Idén második alkalommal vettek részt a felhíváson magyar települések is, a 2012-ben elismert Mórahalom és Veszprém után idén Derekegyház és Óbuda-Békásmegyer is átvehette a Klímasztár díjat a környezeti fenntarthatóság érdekében kifejtett, az éghajlat védelmét szolgáló tevékenységeikért.

A települések képviselői csodálatos környezetben vehették át a „klíma-csillagot” és az oklevelet, amely munkájuk eredményességét bizonyítja. A két magyarországi település képviselőit elkísérte Szabó Krisztina, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség nemzetközi programfelkelőse.

 

Az év IKSZT-je II. hely (2014)

2014. december 9-én Budapesten a Vajdahunyad várban vehettük át az “Év IKSZT-je” c. elismerést, mellyel az országban működő Integrált Közösségi Szolgáltató Terek közül 2014. évi munkánk alapján országosan 2. helyre rangsoroltak bennünket.
Habár az oklevélen Derekegyház Község Önkormányzata szerepel (mint a derekegyházi IKSZT fenntartója) úgy gondolom, hogy ez Derekegyház egész lakosságának szól, akik segítségükkel, munkájukkal, ötleteikkel, észrevételeikkel, részvételükkel segítették kultúrházunkat és megtöltötték élettel.

Röviden a díjról:
A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet által először idén meghirdetett Év IKSZT-je felhívásra azon IKSZT címbirtokos szervezetek pályázatait várták, amelyek esetében az IKSZT – a kötelezően vállalt feladatok ellátása mellett – olyan tevékenységeket is felvállalt, melyek révén a program céljait leginkább megvalósítva járult hozzá a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez, a sokszínű, erős helyi közösség kialakításához és megújításához, valamint a mintaértékű szemléletformálás és tudásátadás megteremtéséhez.

 

Miniszteri oklevél a közfoglalkoztatás
kiemelkedő szakmai tevékenységért (2014)

A településen 2013. évtől a Szociális és Gyermekélelmezési Konyhára termesztenek zöldségeket, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő gyümölcsös ápolását végzik. 2013. évben az önkormányzat négy intézményében a faaprítékos fűtésre tért át, melynek fűtőanyagát maguk állítják elő. Az erre a célra korábban kialakított energiaültetvények ápolását, valamint fűtőanyag előállítását végzik.

A 2013. évben előállított faaprítékkal és fűtéssel 3 millió Forintot takarítottak meg. A megtakarítás önerőként elegendő volt azokhoz a pályázatokhoz, amelyek révén egyéb alternatív energiaellátását is meg tudtak valósítani. Ezzel a fejlesztéssel Derekegyház 2013-ban a Magyar Klímasztár Díj, illetve 2014-ben az Európai Klímasztár Díj nyertese lett. A település programjai jól működnek, értékteremtőek, kiemelten a mezőgazdasági program, mely tekintetében a feldolgozás fejlesztése alternatívát jelent az önfenntartás felé. az oklevelet átveszette Szabó István úr, Derekegyház község polgármestere.