A falu bemutatása

Zwack Péter így ír Derekegyházról

“Életem legboldogabb időszakai azok a nyarak voltak, amelyeket Derekegyházán, a Szentes melletti Weiss Manfréd birtokon töltöttem. A birtokot Mautner Elza néni – egy Weis Manfréd-lány vezette. Derekegyháza mintagazdaságnak számított, az egész birtokot- magyarországi viszonylatban egyedülállóan – csatornázták."

Részlet az AB OVO Kiadó 1995-ben megjelent “Zwack így tovább” c. könyvéből.

 

A falu története

Derekegyház, nevét a régi Árpád-kori templomról vagy az itt élt Derek nevű földbirtokosról kaphatta. A tatár és török pusztítások után, 1702-ben báró Schlick Lipót császári tábornok kapta birtokul a pusztát, akitől aztán 1722-ben gróf Károlyi Sándor megvásárolta a területet és nagyszabású uradalmi központtá építette ki kastéllyal, 150 holdas angolkerttel és gazdasági épületekkel.
A mai település formája a Károlyi-uradalom falujából alakult ki, ugyanis 1874-ben Derekegyház eszmei községként jött létre a szétszórt puszták és majorok egyesítésével.
A kastélyt és a volt Károlyi-uradalmat 1913-ban Weiss Manfréd gyáriparos vásárolta meg, kinek örökösei korszerű nagyüzemi gazdálkodást, öntözéses zöldségtermesztést létesítettek a faluban. A II. világháború után állami gazdaság és termelőszövetkezet létesült a birtokból.
A település élete, történetéből is adódóan a mai napig a mezőgazdasághoz kötődik. Érdekes jelenség, a fej lődés furcsa ötvözete, hogy napjainkban mind a korszerű növénytermesztési technológiák, mind a korábbi időre jellemző hagyományos művelési módok egy szerre vannak jelen a település gazdálkodásában.

 

Derekegyház földrajzi fekvése, adatai

Derekegyház Csongrád megyében található község, a település Szentestől 13, Hódmezővásárhelytől 26, Orosházától 24 km-re fekszik. A 45-ös főút Szentes-Hódmezővásárhely közötti szakaszán Orosháza irányában történő leágazással közelíthető meg.

Derekegyház összesen 53,79 km² területű, mely az alábbiak szerint oszlik meg: szántó: 73%, erdő: 17%, gyep, legelő: 3%, halastó: 1%, belterület: 6%.
A település szerkezetileg tagolt, több kisebb majorság is hozzátartozik, ezek a következők: Tompahát, Paptelek, Ördöngős, Klára major, István major és Kéktó.
Népessége: 1 584 (2015. adat), népsűrűsége 30,72 fő/km².

 

Derekegyház címere

Álló, ovális pajzs, a pajzs belső mezejét pajzstalpnál ezüst hullámpólya egyszer vágja. A pólya fölötti rész kék mezejében egyfejű, heraldikai tekintetben jobbra néző, kiterjesztett szárnyú arany sas áll. A pajzstalp zöld mezejében ezüst színű, egymásra szerkesztett WM monogram lebeg. A pajzs felső szélére ezüst gyöngyökből formált 9 ágú, arany abroncsú grófi rangkorona támaszkodik. A foszlányok heraldikai nézetben: jobbról arany és kék, balról ezüst és vörös.

 

Természeti kincsek

A falu természeti kincsei, a mintegy 900 ha erdő, az 50 ha víz felület és az építészeti örökségek, mind kellemes időtöltést ígérnek. A horgászok számára a Kórógy-ér és a Kéktói Ökoturisztikai Park gazdag zsákmányt biztosít: 10 kg feletti pontyok, szürke harcsák valamint lénai tok és amerikai harcsa is fogható. A változatos alföldi tájban gyönyörű kirándulóhelyek találhatók a környező erdőkben, pihenőkkel, forrásokkal és gazdag vadállománnyal. A terület igen híres a vadászok körében, hiszen a gazdag és változatos vadállomány nagyszerű élményt ad, de nem csak a vadászok számára. A vadregényes erdei utakon fogatozási és lovaglási lehetőségek is választhatók. A túrázók a nyugodt természeti környezet élménye mellett, felkereshetik az ördöngösi haranglábat, megpihenhetnek egy igazi falusi vendégfogadó családnál.
Napjainkra vendégváró szálláshelyeink a falusi jelleg mellett, magas színvonalú szolgáltatásokat is biztosító szálláshelyekkel egészültek ki.

 

Programok

Programajánlataink között szerepel alapítványi farsangi bál, éjszakai akadályverseny, sportmajális, falunapi sokadalom, szezonnyitó vadásznap, amatőr fogathajtó bajnokság, autókrossz verseny, falukarácsony és óévbúcsúztató operett gála. Mindezek mellett sportolási lehetőségek is biztosítják a test felüdülését. A településtől 20 percnyire három komoly wellness és termál fürdő szolgáltatást biztosító város érhető el: Szentes, Gyopárosfürdő és Hódmezővásárhely.