A falu története

Derekegyház, nevét a régi Árpád-kori templomról vagy az itt élt Derek nevű földbirtokosról kaphatta. A tatár és török pusztítások után, 1702-ben báró Schlick Lipót császári tábornok kapta birtokul a pusztát, akitől aztán 1722-ben gróf Károlyi Sándor megvásárolta a területet és nagyszabású uradalmi központtá építette ki kastéllyal, 150 holdas angolkerttel és gazdasági épületekkel.

A mai település formája a Károlyi-uradalom falujából alakult ki, ugyanis 1874-ben Derekegyház eszmei községként jött létre a szétszórt puszták és majorok egyesítésével.

A kastélyt és a volt Károlyi-uradalmat 1913-ban Weiss Manfréd gyáriparos vásárolta meg, kinek örökösei korszerű nagyüzemi gazdálkodást, öntözéses zöldségtermesztést létesítettek a faluban. A II. világháború után állami gazdaság és termelőszövetkezet létesült a birtokból.

A település élete, történetéből is adódóan a mai napig a mezőgazdasághoz kötődik. Érdekes jelenség, a fejlődés furcsa ötvözete, hogy napjainkban mind a korszerű növénytermesztési technológiák, mind a korábbi időre jellemző hagyományos művelési módok egy szerre vannak jelen a település gazdálkodásában.

A falu természeti kincsei, a mintegy 900 ha erdő, az 50 ha víz felület és az építészeti örökségek, mind kellemes időtöltést ígérnek. A horgászok számára a Kórógy-ér és a Kéktói Ökoturisztikai Park gazdag zsákmányt biztosít: 10 kg feletti pontyok, szürke harcsák valamint lénai tok és amerikai harcsa is fogható. A változatos alföldi tájban gyönyörű kirándulóhelyek találhatók a környező erdőkben, pihenőkkel, forrásokkal és gazdag vadállománnyal. A terület igen híres a vadászok körében, hiszen a gazdag és változatos vadállomány nagyszerű élményt ad, de nem csak a vadászok számára. A vadregényes erdei utakon fogatozási és lovaglási lehetőségek is választhatók. A túrázók a nyugodt természeti környezet élménye mellett, felkereshetik az ördöngösi haranglábat, megpihenhetnek egy igazi falusi vendégfogadóban.

Napjainkra vendégváró szálláshelyeink a falusi jelleg mellett, magas színvonalú szolgáltatásokat is biztosító szálláshelyekkel egészültek ki.

Programajánlataink között szerepel farsangi bál, éjszakai akadályverseny, Palacsintafesztivál és falunapi sokadalom, amatőr fogathajtó bajnokság, Süteményfesztivál, Falukarácsony és Szilveszteri Mulatság. Mindezek mellett sportolási lehetőségek is biztosítják a test felüdülését: kültéri fitness park, IzomXtár konditerem, túraútvonalak, kerékpárutak. A településtől 20 percnyire három komoly wellness és termál fürdő szolgáltatást biztosító város érhető el: Szentes, Gyopárosfürdő és Hódmezővásárhely.