Következő program
Következő rendezvényünk

 

Következő rendezvényünk

 

 

Facebook oldalunk
Ajánlott oldalak


Szegvár és Derekegyház községek konzorciuma pályázati támogatást nyert a helyi identitás és kohézió erősítésére vonatkozóan. A projekt 54 hónapon keresztül biztosít közösségfejlesztő tevékenységeket az itt élők számára. A projekt célja a helyi cselekvőképesség fokozása.

 

A projekt keretein belül kerül sor a lakosság igényeit tükröző, 9 derekegyházi rendezvény megvalósítására 2019. július 1 – 2022. június 30. között.

 

Az egész napos rendezvények tartalma és célja:

1. Ősz-Feszt: kulturális kavalkád, melynek középpontjában egy szabadtéri színházi darab áll. Dalköri találkozó, gyermekfoglalkozások, szabadtéri mozi, koncertek és Ízek utcája tarkítja a programot. A rendezvényre látogatók megismerkedhetnek az őszi mezőgazdasági hagyományokkal is.

Cél: Több művészeti ág felsorakoztatása, találkozási lehetőség a művészetet, hagyományokat pártolók számára.

Tervezett időpont: 2019. szeptember

 

2. Falufarsang: pénteken busókkal, jelmezesekkel, felvonulással tarkított télbúcsúztató ünnepség. A program látványossága a kiszebáb égetés. Szombat este álarcosbálba várjuk a falu apraját-nagyját.

Cél: hagyományos Farsangi szokások életre hívása, megismertetése a lakossággal. Vidám, télűző mulatságon a lakosság jelmezt ölthet, majd egy kellemes hangulatú bál szolgálja a közösség összekovácsolását (kötetlen beszélgetések, tánc formájában).

Tervezett időpont: 2020. február

 

3. Kölyökfesztivál: ez a nap a gyermekekről szól, ahol vidám vetélkedőn vehetnek részt.

Cél: A településen élő gyermekek összefogása, szabadidő hasznos eltöltésének népszerűsítése. Csapatversenyekkel közelebb hozzuk azokat a gyermekeket is, akik már más településeken tanulnak, eltávolodtak egymástól. A családok számára lehetőség a minőségi idő eltöltésére gyermekeikkel egy egész napon keresztül.

Tervezett időpont: 2020. május

 

4. Néptáncfesztivál: a szomszéd és környékbeli települések bevonásával (Szegvár, Csongrád) és a derekegyházi Derce Néptánccsoport aktív közreműködésével hagyományőrző és értékteremtő program létrehozása a csoportok fellépésével, táncházzal. Az estet hagyományőrző, népi rock koncert zárja.

Cél: népi hagyományaink felelevenítése a népzene és néptánc segítségével. Az összetartást erősítjük a környező településekkel azáltal, hogy meghívjuk dalköreiket, tánccsoportjaikat, így a hasonló érdeklődésűek megoszthatják egymás közt tapasztalataikat, baráti beszélgetéseken vehetnek részt. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen bekapcsolódhassanak a programba – rendezvényünkön fontos szempont az interaktivitás -, táncházba várjuk az érdeklődőket. A fesztivál hangulat elérése kedvéért népi rock zenekart és az utcabálra olyan zenészeket hívunk, akik repertoárjában megtalálhatóak a népi dallamok.

Tervezett időpont: 2020. július

 

5. Öko nap: a figyelem felhívása a természetre, Kórógy környékére. Csapatverseny feladatokkal földön-vízen-levegőben.

Cél: a figyelem felhívása a természetre, Kórógy ér környékére, állat-és madárvilágra. Csapatversenyeken a közösség összekovácsolódik, a feladatok, melyeket földön-vízen-levegőben kell megoldani, örök élményt adnak a résztvevők számára.

Tervezett időpont: 2021. április

 

6. és 8. Sport- és egészségfesztivál (a projekt ideje alatt 2 alkalommal): Futóverseny gyermek-, felnőtt és szenior kategóriákban. Sportbemutatók, aerobik maraton, egészségügyi állapotfelmérés, előadások.

Szenior Sportnap idősek részére (ping-pong mérkőzés, jóga, örömtánc).

Cél: a település lakosságának egészségmegőrzése, figyelem felhívása a sport, mozgás, helyes táplálkozás jelentőségére. Lehetőséget kívánunk nyújtani a fiatalabb és idősebb korosztály bekapcsolódására egyaránt. Célunk, hogy minél több család együtt mozoghasson, játsszon, új lehetőségekkel ismerkedhessen meg.

Tervezett időpont: 2021. május és 2022. április

 

7. Nemzetközi gasztro fesztivál: egyszerű, könnyed, nyári ételkülönlegességek, a szemet gyönyörködtető ételkompozíciók, gasztro versenyek neves zsűrivel, vetélkedők.

Cél: a település lakosai összemérhetik, bemutathatják főzőtudományokat akár egyénileg, akár csapatban. A vidám versengés, finom ételek és italok összekovácsolják a település lakosságát. A palettán palacsinta, grill ételek és pörkölt szerepel, az amatőr szakácsok és a vendégek jó hangulatról neves zsűri és zenekarok gondoskodnak.

Tervezett időpont: 2021. július

 

9. Parasztolimpia: Sokan büszkék falusi mivoltukra, így ezen a napon a családi és baráti csapatok megmutathatják, hogy ki a legjobb csizmadobásban, patkóhajításban, szalmabála gurításban vagy csacsigolásban.

Cél: a hagyományos falusi élet egyes elemeit kiragadva, feledésbe merülő tevékenységek (ostorcsattogtatás, csizmadobás, szőrén lovaglás, patkóhajítás, szalmabála gurítás, stb.) életre hívásával látványos vetélkedő létrehozása. A családi és baráti csapatok a versenyt megelőzően együtt készülhetnek, megmutatják és mesélnek a fiataloknak a régi paraszti életről, háztáji gazdálkodásról.

Tervezett időpont: 2022. május