Következő program
Következő rendezvényünk

 

Következő rendezvényünk

 

 

Facebook oldalunk
Ajánlott oldalak


A Derekegyházi Derce Néptánccsoport felnőtt csoportja jelenlegi felállásában 2014 őszén alakult, az elmúlt évek során megismerkedhettek a Bodrogközi, Mezőföldi, Székely és Dél-alföldi táncok lépéseivel.

A csoport hetente egyszer, vasárnap délutánonként tartja próbáit Magyar Imre vezetésével a helyi művelődési ház nagytermében. 

A néptánc mellett kiemelt szerepet kap a néphagyományok ápolása (pl. hagyományos Húsvéti locsolkodás), a népzene és népviseletek megismerése.

A Derce örömmel vesz részt települési és környékbeli rendezvényeken, de Erdélyben is megtekinthették már a csoportot. Kiemelve néhányat:

  • Zetelaka Falunap – székely táncokat adtak elő
  • Húsvéti Nyuszi-buli Derekegyház-Tompaháton: népi játékok bemutatása, táncház, hagyományos locsolkodás
  • Palacsintafesztivál és Falunap Derekegyházon: 1 órás néptánc műsor összeállítása és lebonyolítása a szegvári Dobbantó és Szötyke néptánccsoportokkal
  • Bor- és kalácsfesztivál Szegvár: székely és dél-alföldi táncok bemutatása
  • Farsangi Álarcosbál Derekegyházon: népmesék színpadi feldolgozása és bemutatása, néptánc blokk, népdalcsokor
  • Szent István napi ünnepi megemlékezés Derekegyházon: táncház lebonyolítása

 

Jelenleg 18 fő, azaz 9 pár sajátítja el a széki tánc lépéseit, melyből nyárra egy koreográfia készül, ami a derekegyházi Palacsintafesztivál és Falunap keretében kerül először bemutatásra.

 

A csoport tagjait a közös hobbin kívül baráti szálak is összetartják, valamint szoros kapcsolatot ápolnak a környező települések néptánc csoportjaival is, kiemelten a szegvári Dobbantó és Szötyke csoportokkal. Közös rendezvények, fellépések, Táncháztalálkozóra utazás, kölcsönös vacsorameghívások a csoportok közt.

A felnőtt csoport mellett gyermek csoport is működik Magyar Nóra vezetésével, akik örömmel készülnek jeles napjainkra színes táncbemutatókkal, dalokkal.

 

Videók:

A Derce Néptánccsoport Dél-alföldi táncokat mutat be a derekegyházi Palacsintafesztiválon (2017.):

https://www.youtube.com/watch?v=ixWdpWJqHDE&t=93s

A Derce Néptánccsoport Mezőföldi táncokat mutat be a derekegyházi Palacsintafesztiválon (2017.):

https://www.youtube.com/watch?v=znolLpDZ3IQ

 

Képgaléria: